http://tech.rocmn.nl/van-bingokast-tot-flipperkast

Man, I love this one!

“Students working to learn about the Bingos and the Flippers, both Design & Maintenance”

_ Engineering Programs _

“Next Gen”

_ Sweet _

 

Van bingokast tot flipperkast

Drie studenten van de opleiding Middenkader Engineering-Mechatronica hebben een uniek afstudeerproject met succes afgerond.  Studenten Jan Donker, Sander van der Laan en Arend van Unen werkten onder de projectgroep naam “Reign of Champions” vele uren aan het ombouwen van een oude bingokast tot een echt werkende flipperkast. In een projectperiode van 22 weken maakten zij samen 874 uren. Ze kregen daarbij begeleiding van verschillende docenten.

Goed begin is het halve werk


Dankzij een goede onderbouwing en het feit dat het project voldeed aan de vereiste kwalificaties kregen de studenten toestemming om op dit project af te studeren. Snel gingen zij op zoek naar een geschikte ombouw voor hun flipperkast. Zij vonden hiervoor de bingo kast. Deze werd eerst helemaal tot op het hout toe gestript. Ondertussen werd er naarstig gezocht naar speelveldonderdelen zoals de lichtgevende paddenstoeltjes. Het speelveld van de bingokast bestond uit gaten en was dus niet bruikbaar. Deze werd vervangen door een nieuwe grondplaat in de bestaande omlijsting te leggen. Hierna begon de echte opdracht; het uitdenken van de besturing van de flipperkast.

 

Binnenwerk


Er werd als eerste een PLC gebouwd, dit is de officiële benaming van een programmeerbaar blok dat ingangen en uitgangen door middel van software kan beheren. Ingangen (sensoren, knopjes etc.) komen binnen aan de bovenkant, terwijl uitgangen (relais, motoren etc.) via de onderkant worden aangestuurd. De flippers werken dankzij perslucht. De ballen worden door een elektromotor in het spel gebracht en de PLC stuurt alles aan. Ook zijn er nog een aantal transformatoren die de benodigde spanningen verzorgen.

En wat is nu een spel zonder scores? Dat dacht Reign of Champions ook! Hiervoor zijn zij aan de slag gegaan met een Arduino. Deze kleine printplaat is eigenlijk een mini-PLC. Deze werkt als volgt: Zodra de PLC een puls geeft naar de Arduino, telt deze er naar gelang welke puls het aantal punten.

 

Buitenkant


Om tijdens het bespelen van de flipperkast voldoende uitdaging te krijgen zijn er verschillende obstakels ontworpen en vervaardigd door de studenten zelf. Deze zijn getekend met AutoCAD en gemaakt van aluminium met een conventionele freesbank. De flippers zijn gemaakt met CNC. Dit is een computer gestuurde freesbank. De flippers roteren in glijlagers van messing. Deze lagers zijn geperst in aluminium bevestigingsplaten. De flippers worden bewogen door cilinders. Aan de uitdrukking; “het oog wil ook wat” heeft Reign of Champions recht gedaan. De saaie houten kast is geverfd in Carbon-Black en met speciaal ontworpen stickers is er een middeleeuws thema aan de kast gegeven. Daarnaast is er ook verlichting gemonteerd achter het hoofdscherm.

 

Puntjes op de i zetten


De eerste oplevering na de kerstvakantie was een succes.  De machine werkte en werd met open armen ontvangen. Hij was echter nog niet gereed…. De klant heeft na een eerste oplevering altijd nog ruimte voor eigen verbeterpunten en bijdragen. In de modificatie-fase heeft Reign of Champions pas alle remmen losgegooid en werden alle puntjes op de i gezet. Het eindresultaat is een prachtig vormgegeven en goed functionerende flipperkast. Deze werd op de Techniekmarkt in januari vol trots gepresenteerd en gedemonstreerd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

_ Wimi taken to School - Students Tasked _

 

 

 

_ learn it and earn it _

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

~