Van pingame naar Bingo

Het verhaal van de bingo begint bij de pingames of pinballs tijdens de jaren ’30 in Amerika. Sinds het begin van vorige eeuw bestaat er naast de prohibition (1919-1933) ook een sterke anti-gok beweging in de States en is men zeer achterdochtig wat betreft alle muntautomaten. In veel staten is gokken verboden. Daar waar gokken is toegestaan of wordt getolereerd vinden we voornamelijk jackpots zoals de Liberty Bell. Jackpots zijn ontegensprekelijk gokautomaten terwijl pingames volgens fabrikanten amusementspelen zijn.

In principe zijn de eerste toestellen (Shamrock) ook geen kansspelen. Wel geeft men in sommige gevallen (geld)prijzen voor de beste high score. We kunnen er wel van uitgaan dat op deze spellen side bets worden gedaan.

In 1933 komt Bally met een payout pingame die muntstukken uitbetaalt als men de bal in het juiste gaatje speelt op het speelveld en dit dankzij een mechanisme op batterijen. Aangezien deze spellen slechts één bal per spel aanbieden, worden ze al snel one balls genoemd.

Dit toestel schept nieuwe mogelijkheden. Enerzijds kan men in gebieden waar gokken toegelaten of getolereerd wordt naast jackpots ook payout pingames uitbaten. Anderzijds kan men in sommige staten, waar jackpots verboden zijn, payout pingames in eerste instantie wel uitbaten. En dit op basis van het feit dat pingames behendigheidsspelen zijn en geen kansspelen. In de strengste gebieden plaatst men novelty pingames louter voor amusement.

In 1935 brengt Williams de flashlight op de markt. Dit is een free play pingame. Hier ga je bij het behalen van een bepaalde high score een free game of replay krijgen. Dit betekent een enorme boost voor de sector in gebieden waar jackpots en payout pingames verboden zijn en waar enkel novelty pingames worden uitgebaat.

Eind jaren ’30 verschijnt de knock-off button op de free play pingames. Deze knop bevindt zich, meestal verstopt, onderaan het toestel. Je kan dus verschillende free games opsparen. Door een duw op de knock-off button worden je free games afgeteld (afgetikt) en wordt er uitbetaald door de cafébaas, die fungeert als tussenpersoon. Hierdoor heeft men de keuze om een free play pingame te gebruiken om te gokken of voor amusement. Op veel plaatsen waar gokken verboden is, zal de knock-off button clandestien worden gebruikt.

In België werken onze toestellen tot op de dag van vandaag volgens het principe van de knock-off button en dit volstrekt legaal welteverstaan.

Tijdens WO II ligt alles stil en worden de fabrikanten opgeëist door de oorlogsmachine.

Als men de productie na de oorlog terug opstart, bestaat deze hoofdzakelijk uit payout pingames en free play pingames met knock-off button. Tegen het einde van de jaren’40 wordt de one ball in veel staten verboden. In de wetteksten verwijst men over het algemeen naar het type one ball als zijnde een kansspel en dus geen behendigheidsspel zoals de sector jarenlang volhield.

De sector moet dus op zoek naar iets nieuws. Er wordt, zonder al te veel succes, getest met verschillende varianten. Zo komt Gottlieb in 1947 met een flipper pinball. Dit is een free play pingame met flippers en knock-off button. Door deze flippers tracht men de factor behendigheid te benadrukken ten opzichte van de factor kans. Wat betreft gokdoeleinden kent dit toestel weinig succes, niettegenstaande zal de flipper de volgende jaren wel een eigen leven gaan leiden met een hoogtepunt in de jaren ’80 en ’90 van vorige eeuw (zie bv. Adams Family en Terminator II).

Toch blijven jackpots en one balls (legaal, gedoogd of illegaal) eind jaren ’40 big business in veel Amerikaanse staten. Tot het verschijnen van de Johnson Act in 1950. De Johnson Act is een federale wet, uitgevaardigd door het Amerikaanse Congres, waarbij het vervoer van goktoestellen, vervangstukken en zelfs handleidingen wordt verboden in staten waar gokken ook effectief verboden is. Deze wet heeft uiteraard een enorme invloed op productie en distributie. Enerzijds wordt de levering van goktoestellen en toebehoren aan staten waar gokken is toegestaan, bemoeilijkt. Om het transport van A naar B te krijgen, betreedt men dikwijls gebieden waar een verbod geldt. Anderzijds begaat men een federale overtreding als men goktoestellen of toebehoren levert aan gebieden waar men gokken verbiedt of tolereert.

Zoals reeds eerder vermeld worden jackpots en one balls in de wetteksten benoemd als kansspelen en bijgevolg verboden. Zo verschijnt begin jaren ’50 de in-line pinball, die al snel bingo wordt genoemd. De in-line pinball is geen one ball maar een spel met 5 ballen en verschillende extra ballen. Eens men een bal speelt op het speelveld zal een corresponderend lampje aangaan op een kaart van 5 x 5 . Als je 3 tot 5 nummers in lijn speelt (horizontaal, verticaal of diagonaal), win je. Een van de eerste bingos volgens dit principe is de A-B-C van United. Dit toestel bevat drie kaarten van 5 x 5 in de kop en heeft een roulette-achtig speelveld. Dit toestel kan in eerste instantie wel vervoerd worden onder de Johnson Act aangezien het hier geen one ball betreft.

Uiteraard worden deze toestellen vrij snel bestempeld als kansspelen en in de wetteksten opgenomen. Ondertussen is de distributie naar het buitenland opgestart en België hoort daar ook bij…

In België vinden we na de oorlog verschillende bingo varianten zoals: one ball, one card, two cards, three cards, six cards. Maar jackpots blijven heer en meester tot ze in 1975 worden verboden.

In 1980 verschijnt de Bally Continental (six card). Dit toestel uit Chicago is de eerste elektronische bingo (voorheen electro-mechanisch) en wordt een enorm succes. Kort daarna beginnen Belgische firma’s zoals o.a. Sirmo zelf bingos te bouwen (Miss Americana) op maat van de Belgische spelers.

Eind jaren ’90 verdwijnen de two cards en worden bingo (meerdere ballen per spel) en one ball (één bal per spel) vastgelegd in de Kansspelwetgeving als toegelaten kansspelen klasse III (drankgelegenheden).

Uiteraard zijn bingos de afgelopen 60 jaar enorm geëvolueerd. Vandaag bieden alle bingos verschillende spellen aan. Naast six card spellen worden er op de bingos ook verschillende one ball spelletjes aangeboden zoals o.a.: Penalty, Wheel Of Fortune en Triple Barrel.

Gedurende de jaren 2000 beleven de one balls  een wedergeboorte (zie verder).

 

 

 

 

From the 1930s in America right to the circa 2000’ history and the explosion of the 6-cards machines!

Belgium recognizes the extensive and special history of the Bingos!

…a nice’ concise tribute to the games!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bingo Pinballs

Created on 9-20-2016

 

 

 

 

 

 

_ three of Phil’s pics, one of mine – smile _