Altijd prijs dankzij gaatje in bingokast

BENDE KAN SPEELAUTOMATEN PLUNDEREN DOOR HOLTE TE BOREN

 

TIM VAN DER ZEYPEN

04 mei 2017

03u24

 

Drie mannen werden gefilmd in café 't Kafaat toen ze hun slag sloegen.

Reproductiefoto FAROEK - VTM Drie mannen werden gefilmd in café 't Kafaat toen ze hun slag sloegen.

 

LIER Een georganiseerde bende heeft verschillende bingokasten in cafés geplunderd. Via een gaatje in de kast konden ze de machine manipuleren en duizenden euro’s winst opstrijken. Er werd een opsporingsbericht verspreid, verschillende andere gedupeerden kwamen zich inmiddels melden bij de politie.

De bende sloeg vermoedelijk toe in heel Vlaanderen maar afgelopen jaar viseerden ze onder meer twee cafés op nog geen vijftig meter van elkaar in de Eikelstraat in Lier. “Ik had twee personen zien binnenkomen en ze gedroegen zich verdacht. Ik had dat meteen gezien en hield ze in de gaten. Maar nog voor ik iets kon gaan zeggen, gingen ze iets meer dan zeshonderd euro cashen”, zegt Ronny Jacobs, uitbater van café Bananas.

 

Uitbater en gedupeerde Ronny Jacobs van café Bananas, aan de geviseerde bingokast.

Uitbater en gedupeerde Ronny Jacobs van café Bananas, aan de geviseerde bingokast.

Zaagsel

 

“Toen ze weg waren, ben ik gaan kijken naar de bingokast en toen bleek dat er een gaatje geboord was.” Via dat gaatje, dat vermoedelijk met een handboor werd gemaakt, manipuleerden ze de bingokast Dat gebeurde vermoedelijk ook verschillende keren voordien. “Mijn personeel zei me dat ze die mannen al vaker hadden gespot. Al vanaf augustus kwamen ze hier regelmatig op de bingokast spelen”, gaat Ronny verder. Vermoedelijk werd er zo voor verschillende duizenden euro’s gestolen. “We kunnen jammer genoeg niet verder dan augustus terugkijken maar vermoedelijk waren ze ook daarvoor al actief”, zucht Ronny. Dezelfde verdachte personen viseerden naast café Bananas ook café ’t Kafaat, aan de overkant van Ronny’s café. De uibtater daar werd op de hoogte gebracht door zijn overbuur en ging kijken naar de bingokast. “Ook daar was een gaatje geboord. Het zaagsel lag zelfs nog in het bingotoestel”, luidt het. Ook hier waren de verdachten al zeker sinds augustus actief en bestaat de buit uit duizenden euro’s.

Wachten op doorbraak

De politie werd ingelicht en er werd een onderzoek naar de bende opgestart. De bende, vermoedelijk uit het Oostblok, opereerde duidelijk in groep en was goed voorbereid. “Ze kwamen binnen in groepjes van twee of drie. De ene keer maakten ze het gat, weer wat later kwamen ze controleren of het gaatje er nog was om dan vervolgens de diefstal te plegen”, klinkt het nog bij Ronny.

Vijf mogelijke verdachten kwamen dankzij enkele camerabeelden in de cafés in beeld. In het VTM-programma Faroek verspreidde de politie een opsporingsbericht van de vijf mannen.


Een doorbraak in het dossier is er naar verluidt nog niet. Wel is duidelijk dat de bende nog actief was elders in Vlaanderen. Verschillende andere geviseerde cafés ging inmiddels naar de politie om een klacht in te dienen. Ze herkenden namelijk de vijf verdachten op de camerabeelden. Wie mogelijk meer informatie heeft over de verdachten, kan terecht bij de politie op het telefoonnummer 0800/30.300 of via opsporingen@police.belgium.eu

Meer over

·         Ronny Jacobs

·         misdaad, recht en justitie

·         misdaad

·         Bananas

·         Vlaanderen