Bingo Pinballs

This Page Last Updated 8-01-2010

 

~ April 2010 ~

 

Flipperek és rokonaik

A flipperek fejlődése és sikere sok gyártót ösztönzött további fejlesztésekre, illetve a hagyományos flipperek sémáján való túllépésre.

De mindenekelőtt a Bingo gépeket kell megemlíteni, mivel ezeket a klasszikus, karokat alkalmazó flipperek megjelenése után is gyártották, sőt, az 50-es és 60-as években a tárcsás nyerőgépek (félkarú rablók stb.) után a legtöbb szerencsejáték-automata közülük került ki.  A Bingo név állítólag egy XVI. századi olasz sorsolásos játék, a Beano nevéből ered, ahol számokat kelllett eltalálni a megfelelő sorrendben. A Bingo gépek gyakorlatilag kar nélküli flipperek, ahol a játéktéren számozott lukak vannak, ha beleseik egy-egy kilőtt golyó, ott is marad, felgyújtva a fejüvegen látható Bingo kártyákon a meglőtt számot. A Bingo gépek jelentős részénél lehetőség volt több érmét bedobni, így emelni a tétet, vagy újabb fogadási eseményt kötni játék közben. A legtöbb Bingo gép elektromechanikus volt,  majd 1980-ban a Bally készített egy elektronikus (Solid State) gépet, mindössze 1000 példányban, a neve Continental volt, a teljes széria Belgiumba került, ahol a mai napig engedélyezett ez a szerencsejáték.

A Bingo gépeknek létezett egy sajátos alfaja, az úgynevezett Horserace (lóverseny) gépek. Kialakításukban nagyon hasonlítanak a klasszikus Bingo gépekre, azonban a négy részre osztott játétéren ugyanazok a számok (1-7 ig) voltak, négy fogadási esemény  szerint mezőkre osztva (tétre, helyre, befutóra). A lóversenyes Bingo flippereket azonban 1950-ben szövetségi szinten betiltották az Egyesült Államokban, a szerencsejáték-jelleg miatt nem csak az üzemeltetést, hanem az alkatrészek gyártását és forgalmazását is büntették a hatóságok, így ez a típusú gép az 50-es évekre eltűnt a helyekről.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

~ Bingo-Style Pinballs – Getting Around! ~

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bingo pinball, in-line games, in-line, woodrails, 3-in-line, 4-in-line, 3 card, 3-card, 4 card, 4-card, woodrail, cdyn, phil hooper, danny leach, vic camp, hugh kown, jeff Lawton, bingo, antique pinball, nickel machine, nickel, nickel pinball, bally pinball, united pinball, united bingo, bally bingo, Dixieland, beach club, surf club, hifi, triple play, illegal pinball, outlawed pinball, Johnson act, gambling machines, gambling pinball, horserace games, sirmo, seebeen, igt, gaa, g.a.a, bingo games, bingo pin, high score, danny.cdyn.com, Raymond watts, ray Maloney, si redd, don hooker, reflex unit, bingos, no flippers, flipperless pinball, danny, leach, 5 cent pinball, 5 cent bingo, bingo card, backglass, playing field, 25 holes, 28 holes, 20 holes, coin box, replay meter, gay time, big time, showtime, gayety, Malibu beach, magic squares, ok games, ok game, ohio game, bally hole, Chicago pinball, miss reno, miss queen, miss bowling, miss bowling turbo, continental, 6 card games, 6 card bingo, add a card, add a ball, payout pinball, payout machines, sea fair, bonanza, miss Tahiti, caravan, starlet, rio, manhattan, ticker tape, wallstreet, sun valley, mixers, relays, coinbox, hoppers, dime machines,